30 januari 2016 – Nepomuk Pianoforte Quintet

Nepomuk Pianoforte QuintetHet Nepomuk Pianoforte Quintet is opgericht met de duidelijke missie om vergeten werken voor de ‘bijzondere’ bezetting van kwintet met pianoforte weer onder de aandacht te brengen.
En daar is het ensemble wonderwel in geslaagd. Want naast Schubert’s bekende Forellenkwintet blijken er in de 19e eeuw heel wat pareltjes voor deze bezetting geschreven te zijn door componisten als Hummel, Ries, Cramer en Onslow. Een groot aantal van deze werken is inmiddels door het Nepomuk Pianoforte Quintet live uitgevoerd en op cd gezet.
Een waar feest voor de muziekliefhebber, niet alleen vanwege het muziekhistorische belang, maar toch vooral vanwege de mooie muziek en de bevlogenheid en spelvreugde waarmee het ensemble haar uitvoert. Dit is echt een ensemble zoals een ensemble hoort te zijn, vol verschillende klankkleuren, een perfecte balans tussen individualiteit en collectiviteit, een geheel dat meer is dan de som der delen.
Op het programma staan het prachtige Kwintet in es op. 87 van Johann Nepomuk Hummel (1778-1837), het Kwintet in Bes op. 9 van Johann Baptist Cramer (1771-1885) en het Kwintet in a, op. 30 van Louise Farrenc (1804-1875). Het laatstgenoemde werk is echt een vergeten romantisch meesterwerk van een vrouwelijke componist die in haar tijd prominent genoemd werd naast grootheden als Georg Onslow en Felix Mendelssohn Bartholdy.

Nepomuk Pianoforte Quintet
Riko Fukuda, fortepiano
Franc Polman, viool
Elisabeth Smalt, altviool
Jan Insinger, cello
Pieter Smithuijsen, contrabas

Zaterdag 30 januari 2016, 20:15 uur
Entree (incl. pauzedrankje): € 27,50, t/m 30 jaar € 13,75
Programma: Nepomuk Hummel, Cramer, Farrenc