Voldoende diepgang in Cornet’s ‘Reise’

Martijn Cornet en Jeroen Sarphati

Gezien: Schouwburg Lochem, 20/1/2013
Nog te zien: Apeldoorn, Paleisconcerten, 30/3/2013

Door Henk Slik
(In: De Stentor, 22 januari 2013)

Schandalig was donderdagavond het motto van een concert door het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Dus stond in Amsterdam de Sacre du Printemps op het programma. Tevens een geweldige mogelijkheid het wegbezuinigen van honderden musici aan de kaak te stellen. In plaats van de beroemde fagotopening van de Sacre leidde de bariton Martijn Cornet als pseudo-dirigent zingend een compositie van Willem Jeths in (op tekst van Carel Alphenaar), sprong aan het eind ervan van het podium af en verliet spoorslags de zaal. Het tekent de status die hij zich in de muziekwereld heeft verworven.

Zijn droom om ooit de rol van Don Giovanni in Mozart’s gelijknamige opera te vertolken is inmiddels al gerealiseerd. Dat krijg je als je er volledig voor gaat en boordevol talent zit. Hij studeerde cum laude af aan het Amsterdams conservatorium, waar onder anderen Maarten Koningsberger zijn leraar was. Vertrouwd als die is met de liederencyclus Winterreise, zowel in de originele Duitse als in de hertalingsversie van Jan Rot, mag je verwachten dat Cornet wel raad weet met de mix van onzekerheid, rusteloosheid, angst, vertwijfeling, grimmigheid en obsessie die in de Winterreise opgesloten zit. En dat is ook zo.

De door herinneringen gekwelde dolende reiziger, afgewezen door zijn geliefde, verleent Cornet voldoende diepgang. Voortreffelijk en met veel raffinement ondersteund door pianist Jeroen Sarphati, wiens inleidende toelichtingen bovendien bijdroegen aan verheldering van de thematiek.
Waar de Duitse tekst noodt tot een felle interpretatie gooit Cornet zijn operastem in de strijd. Indrukwekkend (Der stürmische Morgen), maar soms mag het wel een onsje minder. Met zijn kopstem waij hij niet overal even gelukkig (Rast). Heel fraai ingetogen en vervlijdend in stilte eindigde het door veel te weinig mensen bezochte concert met Der Leierman (symbool voor de dood?).